Zadelpasservice
Het correct aanmeten van een zadel is een kunst op zich en kan daarom alleen vakkundig gebeuren door een gecertificeerde zadelpasser. Onze zadelpassers Jo Viehoff en Angela Velraeds zijn beide Qualified Master Saddle Fitters en Reflockers opgeleid en gediplomeerd in Engeland en hebben in 2019 het certificaat Master Saddle Fitter erkend gekregen.
Deze wordt alleen verleend aan zadelpassers met een jarenlange ervaring, deskundigheid en gedegen opleiding! In Nederland zijn er slechts 3 met dit certificaat, waarvan Jo en Angela er twee zijn!
Onze zadelpassers Jo Viehoff en Angela Velraeds hebben zich gespecialiseerd in de volgende merken: Custom, Albion en Passier, uiteraard hebben wij ook andere merken in ons assortiment. Vraag ernaar tijdens het telefonische consult bij het maken van een afspraak.
Hoe gaat een zadelconsult of een zadel passen in zijn werk?
Een zadelconsult/zadelpasservice bestaat uit:
- anamnese (ziektegeschiedenis van uw paard)
- in kaart brengen van uw paard (conformatie, afwijkingen, bijzonderheden....)
- opmeten van uw paard (maken templates, meten omvang)
- monsteren paard rechte lijn (bekijken bewegingen)
- globaal onderzoek van de rug
- onderzoek oude zadel
- conclusies en aanbevelingen/oplossingen bestaande situatie
- indien gewenst het uitzoeken van een nieuw zadel
- het passen van het nieuwe zadel, in stand en onder de man
Onze zadelpassers hebben een droge en veilige werkplek nodig met voldoende licht om uw paard en zadel te kunnen onderzoeken. Een goed zadelconsult kost tijd; houd u dus rekening met andere afspraken. Indien u een nieuw zadel heeft gekocht, of indien uw oude zadel een volledig nieuwe vulling heeft gekregen (= reflocken), dient het zadel na 20 uur intensief rijden of maximaal 12 weken opnieuw bekeken te worden. De vulling van uw zadel zal zich gaan settelen, waardoor de balans van uw zadel kan veranderen. Het zadel wordt, indien nodig, licht bijgevuld om deze balans weer te herstellen. Daarnaast raden wij u aan om uw zadel minimaal 1x per jaar te laten checken door onze zadelpassers. Bij een jong paard of een paard waarbij verwacht wordt dat het in omvang zal veranderen, is het wenselijk om dit 2-3x per jaar te laten doen. Dit alles om problemen te voorkomen.Voorkomen is altijd beter en sneller dan genezen.
Nog meer zekerheid dat het zadel goed past?
De zadelpassers bieden ook drukmetingen aan..
Veel rugproblemen bij rijpaarden worden veroorzaakt door een slecht passend zadel of een verkeerd zittende ruiter. Vaak ook is de rugpijn die hierdoor ontstaat oorzaak van spanning en verzet bij het paard tijdens het rijden (bokken, steigeren).
Met ons zadeldruk meetsysteem kunnen wij vroegtijdig een beeld geven van mogelijke knelpunten, voordat deze problemen veroorzaken die medische behandeling of correctie van je paard noodzakelijk maken. Ons zadeldruk meetsysteem is zo bijzonder omdat het metingen mogelijk maakt aan een bewegend paard. Het systeem bestaat uit een sensorpad in de vorm van een zadeldekje, die rechtstreeks onder het zadel gelegd wordt. Hierin bevinden zich ruim 400 druksensoren. De sensoren zenden hun signaal draadloos naar onze laptop computer, die deze vervolgens analyseert en er een driedimensionaal beeld van maakt op het scherm. Dit systeem geeft uiteraard een completer beeld van de zadeldruk dan de conventionele meting aan een stilstaand paard.
Ons meetsysteem geeft de ruiter én trainer een kwantitatief beeld van de drukverdeling (van zadel inclusief ruiter) die het paard op zijn rug ervaart tijdens het rijden. Hieruit kan afgeleid worden of en waar het zadel aangepast dient te worden, en/of dat ook verbetering nodig is bij de ruiter (zit niet in balans, bonkt in het zadel, zit niet in het midden, houdt rug stijf, etc etc). Overdadige of ongelijke druk verhindert dat de spieren voldoende bloedcirculatie krijgen tijdens de training. Bij een verminderde bloedtoevoer is spierontwikkeling en opbouw van een toplijn niet mogelijk. Druk en een gebrekkige bloedtoevoer veroorzaken spierspasmen waardoor de werking van het zenuwstelsel geschaad wordt. Het paard zal de druk proberen te vermijden door zijn gangpatroon te wijzigen; dit heeft een effect op de biomechanica van het paard.